mandag 28. januar 2008

Siste uken...!

Ukene gaar svaert fort for tiden.....! Bare 6 uker igjen av oppholdet her nede. Utrolig rart! Tiden har aldri gaat saa fort her nede foer som naa...

Hva har skjedd i det siste?

Jobbing: - klinikken: Dagene der er veldig ulike. Noen dager er lite goey. Lite folk og lite aa gjoere. Andre dager er det blodtrykkstaking, pasienter, foedsler, vasking av senger etter foedselen og litt av hvert! Men usikkerhet og spoersmaal er jo endel av hverdagen! Saan er det bare. Mange som foeder for tiden...! Vi bor jo vegg i vegg med klinikken. Ganske praktisk. Det hender at de som jobber der kommer og banker paa doera vaar hvis det er foedsel etter at vi har gaat hjem for dagen..! En kveld fikk vi beskjed om at det var foedsel og vi ble bedt om aa skynde oss bort for aa hjelpe, for det var bare en lege der. Men... tydeligvis saa var det langt i fra klart for det. Etter ei stund fant legen ut at ungen kunne nok ikke foedes paa vanlig maate. Pga noe problemer, maate pasienten fraktes avgaarde til en by et stykke unna. Vi kunne bli med aa foelge pasienten hvis vi ville. Klart jeg ville det:) Jeg og Cathrine ble med. Lite ante vi om at legen selv ikke skulle vaere med, foer han lukka doera til ambulansen, gav oss et papir, og sa at det maate vi vise til doktorene paa sykehuset. Jadda... Saa vi satt naa der i ambulansen. Den kjoerte fort avgaarde, og pasienten hadde store smerter. Stakkar!! Humplete veger og heilt taakete var det og. Heldigvis gikk det fint. Vi kom oss fram, og fulgte pasienten inn..... Forklarte hva vi hadde hoert fra klinikken, og gav papiret. En ny, men spennende opplevelse....:)

Jobben paa gamlehjemmet: Joda.. den gaar opp og ned den og. Jeg gjoer litt forskjellig. Gaar tur med de gamle, fletter haaret paa damene, setter paa musikk og danser med noen av de sprekeste, hjelper litt til med stell (For aa si det slik... det er ikke vanlige dusjer der. Saa da blir det paa den primitive maaten med helling av vann over dem... Vondt i ryggen faar jeg iallefall!!Ellers har jeg vaska gulv og jeg forsoeker aa snakke litt med de. Ikke saa lett aa skjoenne hva de gamle indianerdamene uten tenner sier, men. (Kan jo late som jeg skjoenner:) hehe) En dag fikk jeg ogsaa vaert med noen av pasientene til en katolsk kirke i naerheten. (Tror nemlig alle de gamle der er katolikker....!) Da var det ikke akkurat snakk om aa frakte de i en god bil. Neida.... Da blei de alle beordra opp paa et lasteplan. (Folk paa lasteplan er jo noe som er svaert vanlig her..!) Noe de sikkert er vant til fra de var yngre. Men. Naar gamle skroepelige folk paa 80, 90, 100 aar? skal sitte paa gulvet paa lasteplanet, eller staa oppreist er det jo ganske sykt. Men syntes det var herlig og:)! Saan er det paa landet:) Har opplevd saa mye som gjoer at jeg tenker... "det kunne aldri skjedd i Norge". Men det er jo litt interresant ogsaa.... aa se ulikhetene. Ellers er vonde lukter, fluer og griser som ligger slakta i spiserommet en del av hverdagen der. Ikke saa fristende aa spise nei. De stusser saa paa hvorfor jeg nesten aldri vil ha noe mat. Tror ikke jeg skal forklare de det nei....!

Pizza og besoek....!
Vi har laga og spist pizza to ganger i loepet av tre dager i forrige uke. Tirsdag og torsdag. Litt mye kanskje....men det er jo saa godt! En dag hadde vi besoek av to unge jenter. Ei av de som jobber paa Tambo skolen med Hanna og Maria paa teamet vaart. Kjekt! Andre gangen hadde vi en av legene paa besoek, sammen med kona og ungen. Da var det jeg og Hanna som var kokkene....:) Laga maaaaase!! morro aa lage mat! og spesielt aa krydre:) hehe. Ikke for aa skryte, men smaken var ganske saa god, ja. Legen godkjente den han ogsaa, og sa at naa var vi gifteklare! Ikke verst. Bunnen var vel litt vel i det tykkeste laget kanskje. Det var nok besoeket ogsaa helt enige om....:) men men...Etter aa ha fyllt innpaa med utallige stykker, var det vel flere av oss som foelte oss litt gravide og flere mnd paa veg....har jo litt peiling naa som vi jobber paa klinikken....hehe:)

HELGETUR TIL VILCABAMBA
Fredag etter jobb, tok vi fatt paa en lang helgetur til et fantastisk fint sted som heter Vilcabamba. Men foer vi kom dit, var det endel som skjedde.... Drog foerst i buss til Cuenca, i halvannen time foer vi tok en ny buss som skulle til Loja. Men vi kom oss aldri saa langt. Grunnen var bl anna at bussen plutselig kjoerte ut av vegen. Vi kjoerte i hoeyre side som vanlig og ante fred og ingen fare.. plutselig merka vi at bussen vingla og rista...Folk begynte aa bli litt mer hoeyroesta... Litt ekkelt. Litt etterpaa saa stansa bussen. Gudd! Vi kom oss ut og saa hva som hadde skjedd. Alle gikk ut av den. Var bare litt som hadde duttet av fremme, og masse jord fremme paa bussen. Hadde nemlig blitt stansa av en jordhaug. Heldigvis hadde ikke noe skjedd med oss passasjerer. Bussen hadde kryssa vegbanen og kjoert ut paa venstre side. Tror det var fordi den hadde kommet nedi en saan groeftekant og mista balansen. Vi var heldige med at det var akkurat der, og ikke et annet sted. Og at ingen biler hadde kommet i mot da. Var jo tross alt bratt flere steder der vi kjoerte. Saa det kunne vi vaere glade for. De fleste virka alvorlige og saan. Men vi syntes egentlig ikke det var saa galt. Vi kunne bare ikke se sjaafoeren. Men han hadde tydeligvis stukket av. Etter ei stund kom det en buss forbi som gikk andre vegen.. folk sa at de saa sjaafoeren der, og det kom en politibil etter bussen. En av mennene hoppa paa lasteplanet til politibilen og ble med etter bussen. Action!! Vi maate vente og se om det kom en buss som vi kunne hoppe paa og komme oss videre. Etter ei stund kom det heldigvis en, og de fleste av oss fra den andre bussen gikk inn. Men den var stapp full!! Saa vi maate staa. Noe som ikke er noe problem her i landet. Neida... ikke uvanlig at hele midtgangen er stappa med folk. Etter ei god stund, kom vi oss til et lite sted der vi fant oss et hostell aa sove paa for natten! Bra!

Loerdag morgen stod jeg og Maria opp tiiiidlig, og tok en buss videre i seks tiden. Mot Vilcabamba. Da var det og flere busser fulle av folk. At det er lovlig er jo ganske rart. Men saan er altsaa i landet her! Da vi naerma oss stedet, saa vi en kjempe fin natur rundt oss. Spesielle, spisse hoeye fjell...! stilig. Vi ankom hotellet og fikk se mer av Vilcabamba. Kjempe fint. Varmt og herlig! Det sies at folk der lever ekstra lenge, grunne den friske lufta og lite forurensing i forhold til resten av landet.... godt mulig ja!!








Vi fikk bestilt oss et rom, med hengekoeye paa terrassen og greier. Likte stedet godt! Vi bestemte oss for aa laane sykler. Det var nemlig inkludert i prisen. Noe skuffa over dem var vi. ikke gir, og bremsene var ikke heller noe aa skryte av. Vi streva oss oppover fjellvegene. Kom oss ikke saa langt foer vi maate hoppe av og gaa. Saa det ble en sykkel/gaatur. Men vi fikk se fin utsikt over Vilcabamba, og vi fikk oss litt trim. Saa det var jo bra!




















Senere kom de andre ogsaa.., Vi testa ut bassenget som var der, og bada med utsikt over de flotte fjellene rundt! Senere kosa vi oss med det ene og det andre i restauranten... de andre turistene ble nok litt overraska over at vi som er jenter kan spise saa mye. Men det er altsaa ikke noe problem...:)!!Vi spilte bordtennis og billiard helt til vi ble for troette til aa gjoere mer...! Fin dag!










Soendagen var det ogsaa jeg og Maria som var de mest higne, og stod opp foerst;) Spiste frukost paa hotellet, med fin utsikt over naturen ogsaa da! Etterpaa drog vi paa reidetur i over to timer. Kjekt! Har ikke noe saerlig erfaring paa det omraadet, men det gikk himla greit! Vi rei litt oppover paa noen stier, og fikk se utover flotte Vilcabamba. Varmt og godt, og kjempe fin dag! Fin opplevelse. Fikk t.o.m trava litt med hestene. Morro! Fikk bare litt vondt her og der. Ikke saa lett aa gaa normalt etterpaa nei. Men var en opplevelse vel verdt:)!!
Vi tok saa fatt paa hjemturen. Og den var laaaang. Litt for lang spoer du meg. Tok liksom evigheter foer vi kom fram. Det var jammen deilig da vi kom oss til Cuenca og fikk oss litt ordentlig frisk luft for foerste gang paa flere timer!!:) Vi tok oss noe mat i Cuenca foer vi tok siste etappe til Canar. Litt lang reise, men ellers en bra helgetur.....! Vilcabamba er vel det fineste stedet jeg har sett her til naa....! Og det anbefales aa reise dit...!!

Ingen kommentarer: