fredag 18. januar 2008

Fra storbyen til landsbygda.....!

Siden forrige innlegg, har det skjedd endel omveltninger for aa si det slik... Vi har flytta fra storbyen Quito..... og etter maaange timers busstur opp og ned fjellene her, kom vi til slutt frem til vaart siste oppholdssted; Canar. Det foerste vi tenkte paa da vi kom ut av bussen, var selfoelgelig hvordan vi skulle faa med oss all bagasjen opp grusbakken til vaar nye leilighet.....!?! Med litt hjelp av en av de lokale som jobber paa klinikken, gikk det utrolig nok. Vi kom oss frem, og ble invitert paa kveldsmat paa klinikken med det samme. Bor nemlig vegg i vegg med den. Kjekt!











Dagen etterpaa var vi saa heldige aa fa vaere med paa avslutningsfest for Sigrid Loevebakken, ei norsk dame som selv har jobba paa klinikken i utrolig mange aar, og som i tillegg var med aa starta den! Da var det selfoelgelig kuy som stod paa menyen... og for de som ikke vet hva det er, saa er det marsvin......Var ikke saa verst faktisk. Heilt ok liksom.








Har naa bodd her i Canar i 2 uker. Du og du som tiden flyr. serioest.... Vi har alle begynt saa vidt aa arbeide paa vaare nye arbeidsplasser. Maria og Hanna som engelsklaerere paa en skole i naerheten, mens jeg, Cathrine og Ida Mari jobber paa klinikken, og i tillegg paa at gamlehjem her i Canar. Allerede de foerste dagene paa klinikken, fikk vi oppleve aa faa vaere med aa se foedsler... ganske spesi fordi det var foerste gang. De gravide som kommer er ofte veldig unge; f.eks 17, 18 aar er ikke uvanlig...! Ellers har vi oevd og oevd paa aa ta blodtrykkk (noe som jeg faktisk synes er litt vanskelig) og ellers proevd oss litt med forskjellig smaa ting. Bl.anna leite etter journaler til folk...er flere tusen.... ligger ikke inne paa pc der, nei. Er ikke helt sikker paa ting enda, og vi har jo ikke vaert der saa mye... De som jobba der trodde vi kunne mer enn vi kunne baade av spansk og praktiske ting, og trodde hele tiden vi var utdanna sykepleiere eller et eller anna. Men det er vi jo absolutt ikke. Vi kan jo ikke noe saan fra foer, saa det har de vel begynt aa fatte naa! Det er ikke alltid saa mye aa gjoere der... men det dukker opp pasienter av og til... saa da proever vi aa hjelpe med aa ta blodtrykk, vege de, ta temperatur osv... selv om vi foreloepig er litt usikre paa tingt og har litt spoersmaal til ditt og datt. Jaja. Heldigvis.... De fleste som jobber der er veldig kjekke og greie....er bl. anna en lege der som studerte litt i norge, og som derfor kan litt norsk. morsomt!:) Jada... saa vi er bedt paa middag til han, og en av de andre legene har naermest bedt seg selv paa pizza hos oss..... ellers er det noen smaa gutter som til stadighet banker paa doera vaar for aa faa oss med paa fotball eller et eller anna. Var nemlig med og lekte med de et par kvelder, saa da var det nok gjort....hehe. Jaja... kjekt det!












Har vaert et par dager paa gamlehjemmet og. Stusselig hjem. Ikke akkurat fint. Tvert i mot. Fluer flyr rundt paa kjoekkenet, de maa sove flere paa samme rom, og det er ikke ordentlig dusjer der. Har hoert at det har begynt byggelse av et nytt hjem for de, men pga pengemangel har det ikke kommet lenger. Synd altsaa. Vaar hovedoppgave blir nok aa faa aktivisert de litt mer. De satt naa der i en ring da vi kom.. der tror jeg de sitter hver dag, og ikke gjoer noe saerlig stakkar. Ti naa, har jeg faat i oppgave aa flette haaret til de gamle damene... noe som er vanlig her fordi de er indianere.. saa har jeg vaert ute og gaat tur med noen av de, dansa litt med de (ikke det at jeg kan danse, men:) ), og ellers snakka med de som er mest snakkesalige! Enkelte var tydelig glade for at vi kom og skal vaere der fremover. De mente det var en Guds velsignelse og saan.... Flott aa hoere. Tror vi kan faa bety noe for de der. Haaper det.

Ellers.... leiligheten vi bor i er koselig den... litt hyttestil. Og det liker vi. Men. Er sykt kaldt der til tider. 14 grader er jo litt i det kaldeste laget, selv om vi kommer fra den kalde norden. Hadde det ikke vaert for pleddene som vi surrer rundt oss og gaar rundt med over ALT (ikke vel, Ida Mari?), saa vet jeg ikke hvordan det skulle gaat altsaa! Satser paa aa faa til peisen en dag!:)












Que mas? Joda.. vi har vaert paa fruktmarked og hamstra inn av frukt og groent! sikkert 100 smaa bananer til 1 dollar (5-6 kr) billig.. eller hva??
Ellers gaar det mye i havregroet og te for tiden. Standard mat!!!!!:)
Vi har spist marsvin enda en gang... hos et typisk indianermann med norsk lusekofte:) og hans kone... et koselig ektepar som bodde noksaa oede til paa en gaard. Og de sprekeste av oss (neida) har proevd oss paa airobic i Canar sentrum... jada. kult det. Maa jo faa oss litt trim her. Er nemlig ikke saa fristende aa loepe langs vegene her, i og med at det kryr av hunder... som kan vaere farlige etter moerkets frembrudd.....!! Vi har ogsaa vaert paa utkikk etter indianerklaer. Vanskelig aa bestemme meg (som vanlig). Har ikke funnet noe enda, men skal kikke litt mer.


Som alle sikkert har forstaar, saa liker jeg meg godt i landsbygda Canar, bygda med masse indianere kledd i flotte drakter, jorder med arbeidende folk som strever og hakker i jorda.... kuer som stabber rundt, griser som ligger og vrir seg i sola, hyggelig lokalbefolkning og sauer i band langs vegene...!

Tror vi kommer til aa faa noen flotte uker her fremover!!

2 kommentarer:

siri sa...

Heidu!
Så kjekt å lesa om Cañar! Va liksom nesten sånn eg såg d for meg:) pass på for hundene, og pungrottåi taket. (hvis d ikje va i Quito an va?)
Kor langt har dåkke komt på "what to do når d e mørkt ute"-listå??

hils alle!klem:)

Dåte Mali sa...

Hei siri.kjekt at du foelger med. Jo, den lista den lista... den har vi vel ikke begynt paa enda. er det ikke typisk?!:)
hundene har det gaat greit med til naa, med hvis jeg foeler det er ekkelt, tar jeg bare en stein i haanden:)!pungraatter har vi ikke merka noe til heldigvis:)
Hva driver du med for tiden???